Veelgestelde vragen kinderopvang en het coronavirus

Kinderopvang en het coronavirus (COVID-19)

Het RIVM heeft maatregelen genomen om het corona virus tegen te gaan. Zo zullen kinderopvangcentra vanaf 16 maart 2020 tot en met 6 april de deuren sluiten. Behalve voor ouders die werkzaam zijn in de zorg, bij de politie of in het onderwijs. Bekijk hier een overzicht van de beroepen waar het voor geldt. 

Nieuwe maatregelen kinderopvang met ingang van 16 maart 2020.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een FAQ opgesteld na de aankondiging  van nieuwe maatregelen ter bestrijding van het coronavirus.

Hieronder vindt je de meest gestelde vragen over de maatregelen van de kinderopvang.

Mag mijn kind naar de kinderopvang?

De kinderopvang gaat dicht tot en met 6 april 2020. Echter, kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken, kunnen in principe op de eigen kinderopvang terecht, zo ook dus bij Kids 'n Ko.

Wat als ik in een cruciale beroepsgroep werk, maar mijn partner niet?

Als je je kind thuis kunt opvangen, is het verzoek dit te doen. Echter, ook als er maar één ouder in een cruciale beroepsgroep werkt, kan je een beroep doen op de school of kinderopvang.

Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis, moet ik wel blijven betalen voor de opvang?

Ja, dus: betaal de factuur voor opvang zoals je dat altijd doet. Pas niets aan bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag, zo houdt je je recht op opvang en de toeslag en wordt deze doorbetaald. Je hoeft geen wijzigingen door te geven of je kinderopvang stop te zetten.

Moet ik nog naar mijn werk als mijn kinderen niet meer naar de opvang kunnen?

Opvang is alleen beschikbaar voor kinderen met ouders in cruciale beroepsgroepen. Als je niet tot deze beroepsgroepen behoort, is het dringende advies om als het kan thuis te werken tot en met 6 april. 

Mijn kind is 16 maart welkom op school, maar is er ook BSO/VSO? 

Je kind is 16 maart t/m 6 april welkom op school als je werkt in een cruciale beroepsgroep. Als je kind normaliter gebruik maakt van VSO/BSO, dan kan je kind in principe op de VSO/BSO terecht. Voor vragen raden wij je aan om contact op te nemen met info@kidsnko.nl

Ik werk in een cruciale beroepsgroep en mijn kind gaat normaliter naar de kinderopvang, maar heeft nu milde gezondheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging). Mag ik mijn kind toch brengen?

NEE, je kind mag niet naar de opvang. Als de klachten verergeren neem dan telefonisch contact op met jouw huisarts.

Ik neem geen opvang af maar heb het nu hard nodig i.v.m. mijn werk in een cruciale beroepsgroep, kan ik een beroep doen op Kids ’n Ko?

JA, dat kan. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Je stuurt hiervoor een e-mail met jouw NAW-gegevens naar info@kidsnko.nl, Graag onder vermelding van Noodopvang Cruciale Beroepen. Onze medewerkers nemen aansluitend telefonisch contact met je op, voor de verdere afhandeling van formaliteiten.

Wie bepaalt welke kinderen toegelaten worden tot school en kinderopvang?

Als kinderen thuis kunnen worden opgevangen, is het verzoek aan ouders om dit te doen. School en kinderopvang zijn nu bedoeld voor de opvang van kinderen van ouders die werken in cruciale beroepsgroepen.

Mag ik opvangdagen ruilen?

NEE, deze dagen die we vanuit een overheidsmaatregel gesloten zijn, worden NIET geruild.

De startdatum voor de opvang van mijn kind valt in deze periode, wat nu? 

Wij verplaatsen de startdatum van de opvang naar een later tijdstip. Heb je een beroep in de cruciale sector, dan kan je terecht bij ons, wij zullen met je overleggen wat te doen.

Waar kan ik terecht voor vragen?

Jouw vragen kan je per email stellen aan info@kidsnko.nl, wij zijn telefonisch beperkt bereikbaar.

Kinderopvangorganisaties en ouders kunnen terecht op www.rijksoverheid.nl. Op deze website staat de meest actuele informatie. Kinderopvangorganisaties kunnen daarnaast terecht op www.veranderingenkinderopvang.nl. Ook kunnen zij zich richten tot hun brancheorganisaties. Het ministerie van SZW is in nauw contact met brancheorganisaties over de vragen die bij kinderopvangorganisaties leven.

Wat kunt u zelf doen om verspreiding tegen te gaan:
  • Was regelmatig en grondig uw handen met zeep

  • Vermijd sociale contacten

  • Houd 1,5 meter afstand

  • ​Gebruik papieren zakdoekjes


Wat zijn de symptomen van het virus?

De meest voorkomende klachten van het virus zijn loopneuzen, keelpijn, hoesten, koorts en kortademigheid. Ervaar je of jouw kind deze klachten, ziek dan goed uit en neem zodra de klachten verergeren direct contact op met de huisarts.

Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl
Heeft u nog verdere vragen over de kinderopvang? 
Neem dan contact op met 
info@kidsnko.nl